Istoric

În comuna Bârsana, urme ale locuirii umane datează încă din paleolitic, dovada constituind-o descoperirile arheologice de pe terasa râului Iza, din locul numit „La Prisăci”, identificate de etnograful Francisc Nistor, şi aflate la Muzeul Maramureşean din Sighetu Marmaţiei (Kacsό C., 2011).

Cercetăriile arheologice şi descoperirile întâmplătoare de pe dealul „Cetăţeaua” şi din zona „Podul Miresei” din Bârsana au scos la iveală un depozit de bronzuri (bronz târziu) şi ceramică din epoca bronzului ce aparţine de cultura Suciu de Sus (Kacsό C., 2011).

În data de 22 septembrie 1326 apare prima atestare scrisă despre localitatea Bârsana sub numele de „terram Zurduky” când printr-o diplomă, regele Ungariei, Carol Robert, întăreşte drepturile de proprietate ale cnezului Stanislau, fiul lui Stan (Mihalyi de Apşa, I., 1900).

În secolul al XIV-lea este amintită o mănăstire pe Valea Slatinii în zona „La Părul Călugărului” fiind mutată în secolul al XVIII-lea în locul „Podurile Mănăstirii” (Mihalyi de Apşa, I., 1900). Aici a fost construită în anul 1993 mănăstirea de maici cu hramul „Soborul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”. În această zonă, în anul 2007, a fost identificată şi scoasă la iveală fundaţia vechii mănăstiri. În arealul localităţii, în secolul al XIV-lea mai exista o mănăstire, cea de pe Dealul Humâna, la izvoarele Văii Hotarului. În documentele secolului al XVI-lea apare sub numele de Valea Mănăstirii, fiind atestată documentar printr-o diplomă din 21 iulie 1390 (Mihalyi de Apşa, I., 1900).

În anul 1664 în sat erau înregistraţi 43 de nobili, 5 iobagi şi 6 oameni înscrişi în porţi. Localitatea avea o moară (Ardelean, Livia, 2012). În primul şi al doilea război mondial au participat la apărarea ţării şi locuitori din Bârsana. În cinstea celor 174 de eroi a fost ridicat un monument în centrul localităţii.
În localitatea Năneşti au fost descoperite de către dr. Tiberiu Circa, topoare plate din piatră şlefuită, ce aparţin epocii neolitice, piese aflate la Muzeul Maramureşean din Sighetu Marmaţiei (Kacsό, 2011).

Ultima actualizare: 14:00 | 4.12.2023

Sari la conținut